Dagbesteding

dagbesteding-driebergen

Hier leest u over het ontstaan van een unieke vorm van kleinschalige, sociale dagbesteding. In het voorjaar van 2014 zijn wij van start gegaan met Dagbesteding-Driebergen.nl


Buurtmoestuin de Groentehoek

Het idee voor De Groen(te)hoek ontstond in oktober 2013 bij buurtbewoner Erwin Donkervoort, met als doel een groene ontmoetingsplek in de wijk te maken. Ook wilde hij kinderen en volwassenen laten genieten van het telen en eten van hun eigen groenten en kruiden. Woningbouwcorporatie Heuvelrug Wonen gaf hem direct toestemming om dit terrein, midden in de wijk, in te richten als buurtmoestuin.

Klussen voor wijkbewoners

Omdat Erwin Donkervoort een klik heeft met kwetsbare medeburgers (hij was eerder onder meer taxichauffeur voor hen) vertelde hij over zijn plannen aan zijn ‘buren’ van de gloednieuwe Abrona-locatie De Lange Dreef. Daar wonen sinds afgelopen voorjaar 14 cliënten begeleid zelfstandig. “Wij vonden De Groen(te)hoek direct een prachtige vorm van dagbesteding,” aldus Maaike Noorlander van Abrona. “Naast helpen bij de aanleg en het onderhoud van de moestuin doen onze bewoners allerlei klussen in de wijk, zoals zwerfafval en bladeren opruimen en onkruid verwijderen. Dat levert onze cliënten waardevolle contacten op en zo kunnen ze hun eigen netwerk opbouwen en vergroten.”

Creatief Atelierkunstwerk-5

Nu is buiten werken niet alleen gezond, maar het kan ook zwaar, nat en koud zijn. Daarom zocht Abrona ook naar een ‘indoor’ dagbestedingslocatie. “Die vonden wij in het naastgelegen buurthuis ‘t Hoekje in samenwerking met Sylvia Fiorini, waar zij onder andere kinderen uit de wijk opvangt.” Silvia heeft van het buurthuis een Atelier gemaakt waarin ze deelnemers laat ontdekken hoe creatief ze (kunnen) zijn. Bijvoorbeeld door te schilderen, mozaïeken leggen, speksteen bewerken en meubels op te knappen.

hoekjePionieren en ontdekken

Ondernemers Erwin Donkervoort en Silvia Fiorini, woningcorporatie Heuvelrug Wonen en Abrona hebben veelvuldig overleg. Noorlander: “Vanaf het begin hebben we afgesproken dat we samen willen uitdokteren wat in en om De Groen(te)hoek de beste aanpak is. Werken in lijn met de participatiesamenleving is dan ook vooral eerst doen en dan pas denken, flink pionieren dus. Voor ons als Abrona betekent dat anders werken, namelijk anticiperen, reageren en improviseren. Dat laatste is best lastig en flink wennen. Maar het biedt ook geweldige mogelijkheden voor onze cliënten, door met meerdere partijen samen te werken en de beste oplossingen te vinden.”